Mi a különbség a cukorpótlók és az édesítőszerek között?

A köznyelv a cukorpótló és az édesítőszer kifejezést gyakran egymás szinonimájaként alkalmazza, a két megnevezés nem ugyanazokat az anyagokat jelöli. Írásunkban összegezzük a két típus legfőbb tulajdonságait.

Cukorpótlók és édesítőszerek

Édesítőszerek

Az édesítőszerek intenzív édesítőerővel és alacsony energiatartalommal rendelkező, szintetikus anyagok. Nem emelik meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják, intenzív édesítőerejüknek köszönhetően pedig a hagyományos cukorhoz képest jelentősen kisebb mennyiségben kell őket alkalmazni.

Azok számára, akiknek a súlycsökkentés vagy a testsúlykontroll 

Az édesítőszerek közé tartoznak - a teljesség igénye nélkül - az eritrit, a stevia (sztívia) és a szacharin, valamint a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám is.

Cukorpótlók

A cukorpótlók növényi eredetű, természetes édesítőszerek. Az édesítőszerekhez viszonyítva jóval nagyobb tömeggel rendelkeznek, kalóriatartalmuk pedig nagyjából megegyezik a hagyományos cukoréval. Általában sütő- és édesipari termékek, például piskóták és torták elkészítéséhez alkalmazzuk őket.

A cukorpótlók közé tartoznak - többek között - a szorbit, a mannit, az izomalt, a maltit és a laktit, valamint végül, de nem utolsó sorban a nyírfacukor is.

Nyírfacukor

A nyírfacukor növényi eredetű, természetes édesítőszer, ezért a cukorpótlók közé soroljuk. Sütéshez-főzéshez alkalmazva a hagyományos cukorral azonos mennyiségben kell adagolnunk. Glikémiás indexe a cukorénál alacsonyabb, így cukorbetegek és fogyókúrázók számára előnyösebb választást jelenthet. Fogyasszuk mértékkel, túlzott fogyasztása ugyanis hasmenéshez és puffadáshoz vezethet!

Stevia

A stevia (sztívia) alacsony kalóriatartalmú, 0 glikémiás index-szel rendelkező édesítőszer. Fogyasztásával elősegíthetjük az egészséges vércukorszint és a vérnyomás megőrzését, valamint az egészséges testsúly fenntartását. A stevia hozzájárulhat a szájban történő baktériumképződés csökkentéséhez, a fogszuvasodás és a fogínygyulladás megelőzéséhez. Vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással bír.

Eritrit

Az eritrit kalóriatartalma és glikémiás indexe egyaránt 0. Ideális választás fogyókúrázók és cukorbetegek számára. Széleskörűen alkalmazható termék, felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, kombinálhatjuk más édesítőszerekkel

Nyírfacukor (Xilit) ITT!

Xukor Prémium Pack 500 g(xilit, nyírfacukor, xylitol)

Xukor Prémium Pack 500 g (xilit, nyírfacukor, xylitol)

A Xukor fa alapanyagú és Finnországban készül. Nyírfacukor, Xilit és Xylitol ( xylit ) néven is ismert.

Ár: 2295 Ft
Megnézem

Paleolit Xilit 1kg

Paleolit Xilit 1kg

Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!